VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Rentemiddeling verdwijnt rap als optie

Geplaatst op: 16-09-2019, 14:59:29

Nog maar 1 op de 3 geldverstrekkers biedt rentemiddeling aan. Het animo is sterk afgenomen door de nieuwe wetgeving die geldverstrekkers verbiedt een extra rente-opslag te rekenen. Aegon is er nu ook mee gestopt.

De nieuwe regeling was bedoeld om consumenten te beschermen „maar pakt dus juist ongunstig uit”, constateert Van Bruggen Adviesgroep maandag in een rapport. De financieel adviseurs stellen vast dat vijf bekende banken en verzekeraars zijn gestopt met het aanbieden van rentemiddeling sinds de wetswijziging op 1 juli van kracht werd. Naast Aegon gaat het om ASR, NIBC Direct, Obvion en Rabobank.

Lagere rente

Bij rentemiddeling wil een bestaande klant profiteren van de huidige lagere hypotheekrente. Daarbij kiest hij voor een langere rentevaste periode dan zijn huidige rentevaste periode. De oude hogere rente wordt dan gemiddeld met de lagere actuele marktrente. De geldverstrekker smeert dan zijn gemiste rente uit over die langere periode. Daar bovenop werd een extra rente-opslag van meestal 0,2% gerekend. Geldverstrekkers hanteerden daarbij uiteenlopende rekenmethoden.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) loste met het verbod op de extra renteopslag een oude belofte van zijn voorganger Jeroen Dijsselbloem in. De minister meende dat rentemiddeling door deze ’boete’ duurder was dan noodzakelijk. Daarom mogen geldverstrekkers sinds 1 juli alleen nog hun effectieve kosten in rekening brengen.

Aegon en ASR

Aegon meldde vorig week dat het stopt met rentemiddeling. Aanvragen na vrijdag 13 september worden niet meer in behandeling genomen. „Op basis van de concrete aanvragen voor rentemiddeling is vastgesteld dat de huidige propositie niet meer voldoet aan de eisen”, laat de verzekeraar weten. Kortom: Aegon krijg het voor zichzelf niet meer rondgerekend.

Branchegenoot ASR stopte er al eerder mee. De verzekeraar verklaarde dit te doen uit vrees dat zijn rekenmethode niet zou voldoen aan de wet. Dit kwam ASR te staan op felle kritiek van de Vereniging Eigen Huis, die meent dat ASR zijn klanten hierdoor in de kou laat staan.

Zowel ASR en Aegon zeggen te onderzoeken hoe zij rentemiddeling in de toekomst weer kunnen aanbieden.

Bron: bijdrage van Pieter van Erven Dorens van 16 september 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina